Dreadlovers

Verzorging

Wassen

Wat andere mensen je ook zeggen: Dreads moet je wassen!  wel moet je goed uitkijken want niet elke shampoo is even geschikt voor dreadlocks.

Dreadlovers ontwierp zijn eigen shampoo, specifiek voor het wassen van dreadlocks. Hij bevat geen zeep omdat zeepresidu zorgt voor schilfers en/of overdreven talgproductie. Hij bevat geen parfum en reinigt je dreadlocks op een grondige maar niet-agressieve manier. De shampoo versterkt je haar zonder het daarbij extra te voeden of te verzorgen.
Een shampoo die té verzorgend werkt is immers niet geschikt voor dreadlocks (gebruik dus liefst geen merken als Pantène of Fructis).

Onze huisshampoo is ondertussen aan zijn laatste stuks toe en wij weten voorlopig niet of hij kan heruitgebracht worden. Daarom bieden we ondertussen ook volgende shampoos aan in ons assortiment:

. Tingle shampoo (jamaican mango n lime) op basis van peppermint, 9,5 euro:

. Detoxify (Osmo), een diepreinigende shampoo om wekelijks te gebruiken, 11,50 euro:

Andere shampoos die je kan gebruiken zijn:

  • Babyshampoo (bvb Zwitsal): Mild voor de hoofdhuid. bij sommige maakt dit de dreads pluizig
  • Knotty Boy Soap Bar: Enige voorzichtigheid is hierbij geboden, gezien deze zeep vaak te agressief ontvet. Dit kan schadelijk zijn voor je hoofdhuid.
  •  Herbal Essence is raar maar waar ook geschikt om je dreadlocks mee te wassen. Enkele van onze klanten gebruiken deze probleemloos
  • Head and shoulders werkt voor velen ook ok.

 Het perfecte wasritme voor dreadlocks is 1 keer per week. Spoel je dreadlocks steeds goed en langdurig uit!

vraagje van op onze facebook: zwemmen met dreadlocks

Ann Vermeulen: Een vraagje: ik wil heel graag dreadlocks met extensions maar ga wel minstens 1 keer per week zwemmen, in de zomer vaker.
Valt dit te combineren?

Dreadlovers: Hallo Ann,
Bedankt voor je interessante vraag!
Het antwoord hierop is geen duidelijk ja of nee.

De eerste maand raden we altijd aan om je splinternieuwe dreadjes niet te wassen of kletsnat te maken. Dit omdat de nieuwe dreads nog redelijk delicaat zijn en deze tijd nodig hebben om in een mooie vorm te locken( dit geld trouwens ook voor dreads die niet bij ons gezet zijn). Na de eerste maand maak je je dreads idealiter 1 per week nat. was je dreadlocks bij voorkeur op dezelfde dag dat je gaat zwemmen, dan hoeven ze maar keer per week nat te worden.
Dreadlocks drogen ook een stuk minder snel dan ‘gewoon’ los haar. droog ze steeds goed na elke was/zwembeurt( kijk ook eens op onze site bij onderhoud: https://dreadlovers.be/verzorging/ )

Direct gaan zwemmen met je nieuwe dreads zal er niet voor zorgen dat je dreads spontaan gaan uitvallen hoor (oef!) maar dit werkt losse haren wel in de hand wat maakt dat ze wel sneller bijgewerkt moeten worden.

Water helpt je dreads nochtans wel locken, vooral zeewater. Zwembadwater is per definitie niet slechter voor je dreads maar spoel/was ze best grondig na het zwemmen om de chloor te verwijderen.

In het eerst jaar korten je dreadjes vaak nog een beetje in, omdat de wrijving van onder andere het wassen ervoor zorgt dat de knopen nog vaster komen te zitten. Als je vaak zwemt met nieuwe dreadjes gebeurd dit proces soms (te) snel of heviger. Zo werk je bultjes of knobbels in de hand. Als je dreads nat geweest zijn is het ook steeds een goed idee om ze (als ze nog nat zijn) even in de lengte uit te rekken (zachtjes!), dit voorkomt het te fel inkorten en “bobbeltjesvorming”

DUS kleine samenvatting:
ja je kan dreadlocks hebben en regelmatig gaan zwemmen!, maar hou er zeker rekening mee dat dit vaak meer onderhoud met zich meebrengt.

Hoe je dreadlocks te wassen

gebruik vooral shampoo op je hoofdhuid, dit is waar talg zich kan ophopen. gebruik vooral niet teveel shampoo, kwestie van je dreadjes goed uitgespoeld te krijgen.
Was je dreadlocks bij voorkeur ’s ochtends (of lang genoeg vooraf het slapengaan) zodat deze doorheen de dag volledig kunnen drogen. Wanneer je ’s avonds je haren wast kan je zo je dreads “‘platliggen” waardoor ze er gek gaan uitzien. Je kan  in de winter eventueel een haardroger gebruiken om je dreadlocks droog te krijgen zodat je niet met natte haren buiten moet. besef wel goed dat dit losse haartje geeft.

Je krijgt je haren handdoek-droog door ze goed droog te deppen en vervolgens een handdoek gedurende 30 minuten rond je dreadlocks te wikkelen.  wanneer je dreads niet meer lekken is het beste ze gewoon aan de lucht te laten drogen, zonder handdoek dus.

Wanneer je ziet dat je dreadlocks vervilten kan je ze wanneer ze vochtig zijn in de lengte uitrekken. Op die manier vermijd je dat je dreadlocks krimpen.

Onthoudt dat een gezonde dreadlock het midden houdt tussen droog en vet, niet té veel wassen is dus de boodschap!

Scheiden

Net zoals bij gewoon haar zal je haar in de knoop raken na het wassen, dus vooral in de dagen na het wassen moet je je dreads scheiden.

Waarom is het belangrijk je dreadlocks te scheiden

  • Je bespaart jezelf ettelijke euro’s! Wanneer je dreadlocks goed gescheiden zijn spaart dit al snel dertig minuten uit tijdens het bijwerken.
  • Je traint je hoofdhuid! Doordat je je haren niet meer kamt zal je hoofdhuid gevoeliger worden. Regelmatig scheiden gaat deze gevoeligheid tegen.
  • Wanneer je dreadlocks niet goed gescheiden zijn moeten ze soms geknipt worden zodat ze niet één reuze-dreadlock gaan vormen. Haartjes waaraan geknipt is zijn vaak iets te kort om bij het bijwerken weggestoken te worden, wat de situatie alleen maar  verergerd!

Na enkele keren bijwerken zijn de meeste losse haren behoorlijk bijgegroeid en kunnen ze bij de juiste dreadlock gestopt worden, hierna kunnen je dreadlocks dan grotendeels ‘zelf groeien’. Het bijwerken van je dreadlocks (vooral de eerste en de tweede keer) is dus zeker geen overbodige luxe!

Wrijving vermijden

Dit om losse haren te vermijden die dan vervolgens bij verkeerde dreadlocks kunnen ingroeien. Hiervoor is het belangrijk om:

  • Het dragen van haarbanden en hoofddeksels zo veel mogelijk te vermijden.
  • Je haar droog te deppen en niet droog te wrijven na het wassen.
  •  Je dreadlocks in het begin zo veel mogelijk in een staart te dragen, ook bij het slapen (bovenop je hoofd,  zodat je er niet op gaat liggen).

Wax

Wax hoef je eigenlijk zelden te gebruiken, het verstevigt je dreadlocks immers niet maar doet hen enkel kleven. Wanneer je haren erg droog zijn, bijvoorbeeld gedurende de zomer bij veel zon, is een beetje wax echter wel aangewezen. Belangrijk is echter: te veel wax maakt je dreadlocks er enkel vetter op en dus ongezond. Wax met mate!

Hetzelfde geldt voor oplossingen als lussen of haken. Deze technieken zijn niet voor elk haartype geschikt en kunnen je haarwortel permanent beschadigen. Informeer je dus goed vooraleer je hiermee begint!

Ongewenste bezoekers (luizen en neten).

Luizen worden aangetrokken door een zuivere hoofdhuid, ze zetten zich vast op warme plekken op je hoofd (achter je oren, in je nek,…). Wanneer je een luis aantreft in je dreadlocks wil dit NIET zeggen dat je je haren moet afknippen. Je kan je haren, net als andere mensen behandelen met anti-luizen producten. Het product Paranix (te verkrijgen in de apotheek) lijkt het beste resultaat te boeken. Snel handelen is echter de boodschap, geef neten niet de kans zich te ontwikkelen!

 dreadlocks vormen niet goed?

Wanneer je het gevoel hebt dat je dreadlocks zich niet goed vormen kan je ze spoelen met zeezout zodat ze sneller vormen of vervilten. Hiervoor strooi je een handvol zeezout in je bad waarna je je dreadlocks hierin onderdompelt en ze vervolgens afdroogt. Doe dit slechts een keer per maand, te veelvuldig gebruik van zeezout zorgt ervoor dat je dreadlocks afbreken.

Merk je na een tijdje lussen of oneffenheden op in je dreadlocks: rol je handdoek-droge dreadlocks dan stevig tussen je handpalmen na het wassen. Een andere oplossing is het plaatsen van een kraal of parel over de oneffenheid.